3D Filament kopen: voorbij PLA en ABS

Eén van de interessante aspecten van 3D printen is de mogelijkheid om verschillende soorten materiaal te kunnen gebruiken. De meest gangbare 3D printers voor thuis werken op basis van het aanbrengen in laagjes van druppels gesmolten plastic. De mogelijkheden voor het soort polymeer dat u hiervoor gebruikt zijn legio, maar de populairste soorten zijn, min of meer toevallig, PLA en ABS. Hier kijken we wat er allemaal mogelijk is, wilt u eens een ander soort 3D Filament kopen:

3D Filament kopen: wat is PLA en ABS?

Vooral ABS (een afkorting van acrylonitrile butadiene styrene) heeft een bewezen trackrecord in de industriële verwerking van plastics, met name in giet- en spuitwerk. Het bekendste gebruik van ABS is in legoblokjes. Dit geeft meteen het karakter van ABS aan: stevig en duurzaam. Dan is er bioplastic PLA (polylactic acid), een relatieve nieuwkomer, maar erg geschikt voor thuis 3D printen omdat het smelt bij lagere temperaturen en, in tegenstelling tot ABS, niet makkelijk vervormt bij te snel afkoelen. Het gaat wel minder lang mee.

Enkele alternatieven: Nylon en PET

Voor de veeleisende gebruiker die een geavanceerde 3D printer heeft, liggen er meer mogelijkheden open dan alleen printen met PLA en ABS. Sommige modellen kunnen ook filament aan van polymeren die meer in opmars raken. Nylon wordt bijvoorbeeld steeds geliefder om zijn sterke en flexibele eigenschappen. Ook diverse vormen van polyethyleentereftalaat (PET en PETG), wat we vooral kennen van plastic flessen, wint aan terrein in de 3D printer voor thuis.

3D filament kopen: HIPS en overig

Een speciale vermelding verdient HIPS. HIPS kan uitstekend dienstdoen als filament op zichzelf, maar is ook nog eens oplosbaar in limoneen. Dit betekent dat u HIPS kunt gebruiken als opvulmateriaal in complexe printprojecten (een object dat sterk verbreedt aan de bovenkant heeft daarvoor immers ook een ondergrond nodig). Verder kunt u nog diverse 3D filamenten kopen met speciale eigenschappen, zoals een houtvezelstructuur, elektrische geleiding of zelfs glow in the dark. Bij de betere speciaalzaak treft u een ruim assortiment.

 

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php