Voordelen van BIM bij het bouwen van huizen

Bij het ontwerpen van huizen of gebouwen zijn vaak meerdere partijen betrokken. Van ingenieurs, architecten, aannemers tot opdrachtgevers, van ontwerp tot uitvoering, onderhoud en misschien wel uiteindelijk het slopen ligt bij meerdere partijen. Hierbij is het belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van meerdere informatiesystemen kan hier weleens onduidelijkheid over ontstaan. Hierdoor kost een project vaak meer tijd en geld, dan in eerste instant was begroot. Implementatie van BIM, Building Information Modelling, kan ervoor zorgen dat een project veel soepeler verloopt. Benieuwd naar welke voordelen BIM voor jou kan meebrengen? Lees dan verder.

Wat is BIM

BIM is een methodiek die gebruikt wordt voor het integraal samenwerken binnen de bouw sector. Op deze manier komen uiteindelijk alle betrokken partners rondom de bouw en het onderhoud samen. Binnen het programma worden bijvoorbeeld definities vastgelegd, functies etc van een raam of deur. Door gebruik te maken van BIM wordt de kans op miscommunicatie sterk verkleint en uiteindelijk zorgt voor een gestroomlijnder project wat tijd en geld scheelt.

Voordelen van BIM

Door te werken met Building Information Modelling en het BIM certificaat te behalen, biedt meerdere voordelen. Het zorgt ten eerste voor een sneller verloop van processen, waardoor er uiteindelijk effici├źnter wordt gewerkt en een hoop tijd en uren bespaard kunnen worden. Daarnaast zorgt BIM ervoor dat er duidelijkheid is binnen de visie en richting van een bouwproject en wordt de kans op miscommunicatie of bijvoorbeeld een ontwerpfout verkleint.

Naast dat BIM het proces versnelt en gestroomlijnder verloopt, heeft het ook een belangrijke bijdrage binnen het bewaken van milieudata. Denk hierbij aan de transportkosten van afval van en naar de bouwplaats. Duurzaamheid en Maatschappelijk Bewust Ondernemen is een trend die wereldwijd steeds belangrijker wordt en meer impact heeft.
Ook zaken met betrekking tot een betere arboveiligheid zijn belangrijke kenmerken voor het behalen van het BIM certificaat en het aantrekken van personeel.

BIM certificering

Het integreren van BIM binnen de organisatie biedt vele voordelen. Niet alleen voor stakeholders, maar ook voor het aantrekken van nieuwe klanten. Er zijn verschillende certificeringen mogelijk met betrekking tot Design en Construction tot Asset Management en BIM Objects. Is BIM al geïmplementeerd binnen jouw organisatie?

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php