Slapeloosheid door het blauwe spectrum

Moeite om de slaap te vatten? Is je biologische klok wat ontregeld? Een weekendje kamperen zet je interne huishouding weer op orde. Dat is althans het advies van Amerikaanse onderzoekers onder leiding van gedragswetenschapper Kenneth Wright van de University of Colorado. Hun onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Current Biology.

Een paar dagen in de natuur blijkt al genoeg om je biologische klok weer gelijk te zetten. Voorwaarde is wel dat je dan wegblijft van zaklampen, smartphones en andere tablets. Daarin zit immers licht in het zogeheten blauwe spectrum, wat het lichaam gebruikt om de interne klok te ijken. Een kampvuurtje maken is dan weer geen probleem, want dat licht steekt vooral in het rode spectrum.

Tijdens een week winterkamperen bleek de blootstelling aan licht zowat dertien keer minder dan onder gewone stedelijke omstandigheden. De proefpersonen gingen gemiddeld 2,5 uur vroeger naar bed, wat hun bioritme weer deed normaliseren.

Dat kunstlicht, televisie- en computerschermen en vooral het licht van telefoonschermpjes een impact hebben op de mens was al geweten. Toch vinden veel mensen het fijn om zelfs tijdens het kamperen tv op de camping binnen handbereik te hebben, om ’s avonds gewoon het nieuws te kijken zoals elke dag gebeurd. Hier moeten dan een schotel en een schotelontvanger voor worden aangeschaft.

Hoe die impact dat kunstlicht juist intervenieert was iets minder bekend. Uit het onderzoek van Wright moet blijken dat de moderne mens in een soort van ‘permanente zomer’ leeft. Vooral in de wintermaanden leidt dat tot een sociale jetlag, zeg maar een mismatch tussen het biologische ritme en het maatschappelijke ritme. Dat maatschappelijke ritme wordt ons opgelegd door werk en school. Mede door de opkomst van social media vinden veel mensen het moeilijk hun telefoon weg te leggen, ook al zijn ze moe. De befaamde maandagochtendblues, waarbij we moeilijk uit bed geraken, is daar de fysieke uitloper van.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php