De Spaarrekening Eigen Woning (SEW) was zeker interessant

Een ‘spaarrekening eigen woning’ kon een interessante en voordelige manier zijn om te sparen voor de aflossing van de hypotheek die rust op de eigen woning.

U leest het goed: ‘kon’. Want de regeling voor fiscaal vriendelijk sparen voor de eigen woning bestaat alleen nog maar voor mensen die een spaarregeling zijn aangegaan voor 1 januari 2013. Voor deze mensen is het zeker nog steeds interessant. Het gaat hier om een behoorlijk grote groep mensen die maximaal gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek tot het einde van de looptijd en fiscaal vriendelijk sparen voor de aflossing. Dit was een product dat een hypotheekadviseur bij potentiële klanten zeker onder de aandacht bracht.

Deze spaarrekening of het beleggingsrecht valt namelijk in box I (inkomsten uit werk en woning) en is daarmee vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden gedurende de gehele looptijd van de regeling.

De voornaamste voorwaarden zijn:

  • De woning waarvoor de spaarregeling is geopend moet uw hoofdverblijf zijn. Fiscaal vriendelijk sparen voor een vakantiewoning in Zuid-Frankrijk is er dus niet bij.
  • De spaarrekening moet afgesloten zijn bij een erkende bank. Onderhandse leningen van familieleden vallen hier dus niet onder.
  • U bent verplicht om jaarlijks een storting te doen. Waarbij de hoogste storing niet meer mag bedragen dan 10 maal de laagste storting die wordt gedaan gedurende de looptijd. Daarnaast moet de looptijd minimaal 15 jaar duren en het geld gebruikt worden voor aflossing van de hypotheekschuld.
  • Tenslotte mogen er geen opnames worden gedaan gedurende de looptijd. Dit betekent ook niet uit eventuele rendementen die de regeling voortbrengt. Deze dienen op de spaarrekening als tegoed te worden geschreven of als nieuw beleggingsproduct te worden aangekocht.

Een bijkomend voordeel van deze regeling was/is dat de rente vaak hoger is dan je normaal op een spaarrekening ontvangt. Vaak net zo hoog als de hoogte van de hypotheekrente die je betaalt. Wanneer voor deze regeling is gekozen zijn de kosten meestal laag. In ieder geval een stuk lager dan producten die banken en verzekeraars de laatste jaren aanboden en waarover regelmatig ophef ontstond.

Vanaf 1 januari 2013 is besloten dat deze fiscaal vriendelijke manier van sparen niet meer mogelijk is voor nieuwe gevallen. Bestaande gevallen kunnen de looptijd afmaken. Vanaf nu geldt dat er op een hypotheek moet worden afgelost door middel van een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Je lost dan tijdens de looptijd van de lening al een groot gedeelte af.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php