Terugverdientijd zonnepanelen

Vaak wordt er niet juist gecommuniceerd over de terugverdientijd van zonnepanelen. Dit komt voornamelijk door onjuiste energietarieven. Aan de hand van energietarieven wordt de terugverdientijd berekend. Hoe lager de prijs van energie per kWh, hoe langer de terugverdientijd. Een hoge energieprijs is, hoe gunstiger het is voor zonnepaneelverkopers. Het is logisch dat een kortere terugverdientijd aantrekkelijker is voor de consument.

Onderzoek

Zonnepanelen.com heeft onderzoek gedaan naar de terugverdientijd van zonnepanelen. Ze hebben tien offertes aangevraagd bij willekeurige zonnepanelen verkopers in Nederland. De aangevraagde offertes waren allemaal gebaseerd op hetzelfde huis. Het ging om een standaard rijtjeshuis met tuin naar het zuiden. Om de offertes optimaal te kunnen vergelijken en om geen onderscheid te maken in zonuren hebben ze gekozen om alle offertes te vergelijken op hetzelfde huis.

Formules

Er zijn twee formules nodig om de terugverdientijd te berekenen. In de verschillende opgevraagde offertes worden vaak de volgende aspecten omschreven: de opbrengst van de zonnepanelen (kWh), de totale investering van de zonnepanelen, de terugverdientijd, de besparing en soms het energietarief. De onderdelen die missen kunnen berekend worden met de overige onderdelen.

De volgende formule geldt voor het berekenen van terugverdientijd: totale investering gedeeld door de besparing. Je kan heel makkelijk de totale investering terug vinden in je offerte. Het enige wat berekend moet worden is de besparing. De besparing kan op de volgende manier berekend worden: totale opwekking (kWh) vermenigvuldigd door het energietarief. Het energietarief bepaalt de terugverdientijd, dit maakt het interessant.

De volgende gegevens komen uit de opgevraagde offertes: totale investering 3.607 euro, de zonnepanelen wekken 1392 kWh per jaar op. Wanneer deze gegevens worden toegepast in de formules komt er het volgende uit:

De offerte met een energietarief van 0,23 cent:
1392 x 0,23  =                          320 (besparing)
3607 / 320 =                            11,2 jaar

De met het huidige energietarief:
1392 x 0,1967 =                      273,8064 (besparing)
3607 / 273,8064 =                 13,2 jaar

Met het actietarief:
1392 x 0,1729 =    240,6768 (besparing)
3607 / 240,6768 =                 15 jaar

Conclusie

In het onderzoek viel op dat niet alle verkopers met dezelfde tarieven werken. Dit houdt in dat er geen afspraken zijn betreft het tarief waaraan de verkopers zich moeten houden. Het verschil tussen de hoogste en de laagste prijs is 0,03 cent per kWh. Er zijn veel verschillende uitkomsten mogelijk met dit soort verschillen. Er is te concluderen dat zonnepanelen verkopers goed op de hoogte moeten zijn van de energietarieven en hier open over moeten communiceren. Wij adviseren te allen tijden de prijs per kWh te controleren bij uw energieleveranciers zodat u de berekening kan controleren. Zo komt u niet voor verrassingen te staan wanneer u zonnepanelen aanschaft.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php