De 10 beste tips om je tapijt te reinigen

Een tapijt is tegenwoordig erg populair in huis: het ziet er niet alleen goed uit, maar het voelt ook erg lekker aan je voeten. Echter is het wel belangrijk om een tapijt goed te verzorgen, anders raakt het snel versleten en geeft het een onverzorgd beeld. Met alleen stofzuigen haal je geen vlekken weg en bovendien houden tapijten meer stof vast dan dat je met het blote oog kunt zien. In deze blog vind je 10 tips om je tapijt schoon te houden zonder dat je er (te) veel voor betaald.

1. Zorg dat je niet gaat wrijven
Sommige mensen hebben na een ongelukje al snel de neiging om het tapijt schoon te maken door te gaan wrijven met bijvoorbeeld een doekje. Doe dit niet! De viezigheid gaat hierdoor namelijk alleen nog maar dieper het tapijt in.

 1. Ga deppen
  Je mag dus niet wrijven, maar wat doe je dan wel? Juist ja, deppen! Dit werkt het meest effectief wanneer je lauwwarm water op de vlek giet en dit vervolgens dept met een schone (hand)doek of schoon lapje. De kunst is om van buiten naar binnen te werken en eventueel het doek te vervangen als deze snel vies is.
 2. Gebruik mousse of shampoo
  In eerste instantie probeer je te deppen met water. Lukt dit niet, dan kan je het proberen met tapijreinigende mousse of shampoo. Deze zijn zeer effectief bij het behandelen van vlekken. Dit is altijd goedkoper dan wanneer je een professionele tapijtreiniging service inhuurt. 

  4. Neem je tijd
  Wees niet te snel bang dat jij je tapijt niet schoon krijgt, dit heeft namelijk tijd nodig. De mousse of shampoo moet eerst een tijd intrekken en je moet ervoor zorgen dat niemand er doorheen gaat lopen. Al met al vergt dit vaak een hele middag.

 3. Test je middel uit
  Voordat je een middel gaat gebruiken, test het dan eerst uit op een onopvallende plek (denk bijvoorbeeld aan onder de bank). Op deze manier weet je zeker dat het middel je tapijt niet beschadigd of vervaagd.

6. Gebruik zout
Gesopt met rode wijn? Gebruik dan zout! Strooi het gelijk over de vlek en laat het even intrekken. Wanneer het zout rood is gekleurd, dep je er met een natte doek op. Dit proces kan je meerdere keren herhalen totdat de vlek is verdwenen. Ook hier werk je van buiten naar binnen.

7. Gebruik bakpoeder
Ook bakpoeder kan je helpen verschillende soorten vlekken te verwijderen. Strooi het bakpoeder op de vlek en giet er voorzichtig heet water overheen. Laat het even intrekken en dep het daarna op. Dit proces kan je net zo vaak herhalen totdat de vlek is verdwenen.

8. Citroen, water en waspoeder

De combinatie van de bovenstaande drie middelen kan ook veel vlekken verwijderen. Meng in gelijke verhoudingen: probeer het eerst met kleine hoeveelheden, en als de vlek niet snel verdwijnt, in grotere hoeveelheden. Let op: doe dit alleen bij witte tapijten.

9. Gebruik scheerschuim
Ook scheerschuim kan, hoe gek het ook klinkt, vlekken verwijderen. Check wel altijd even of het scheerschuim geen toevoegingen (zoals bijvoorbeeld menthol) heeft en ongekleurd is. Spuit scheerschuim op de vlek, laat het +/- 20 minuten intrekken en dep het schuim op met een natte doek.

10. Neem een stoomreiniger
Voor het perfecte onderhoud is een stoomreiniger aan te raden. Vooral als je huisdieren hebt of een grote familie doe je er verstandig aan je tapijt regelmatig te reinigen met een stoomreiniger. Het is absoluut een waardevolle investering als je het inhuren van een professionele tapijtreiniger wilt vermijden. Het wordt je aangeraden minstens eens per zes maanden je tapijt met een stoomreiniger te reinigen.

Is je tapijt toch dusdanig vies en/of versleten dat je het niet meer ziet zitten om met je huidige tapijt verder te gaan? Bekijk dan eens de goedkope tapijten van fabrieksverkoop Genemuiden. Je hebt daarbij een ruime keuze uit tapijten van grote merken tegen bodemprijzen.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php