Leegstaande woningen verkopen slecht

Huizen komen regelmatig leeg te staan. Vaak is dit wegens overlijden of omdat mensen gaan samenwonen in de woning van de partner. Ook in deze aantrekkende huizenmarkt verkopen leegstaande woningen nog niet best. Een leeg huis heeft geen sfeer, geen diepte, geen uitstraling. Een kijker blijft er emotieloos bij. Verkopers staan er niet bij stil, maar vreemd genoeg ogen lege woonruimtes juist veel kleiner. Het is moeilijk om een lege woonkamer juist in te schatten en je voor te stellen hoe jouw bankstel er zou staan. Een leeg huis kost ook geld aan hypotheek en verzekeringen. Van dubbele lasten wordt niemand blij. En denk eens aan het onderhoud. Vergeet niet dat de kijker tijdens een bezichtiging in een lege woning direct alle slechte punten ziet. Vochtplekken, scheuren in die knalrode muur, plekken in het verfwerk. Een leegstaande woning gaat snel achteruit, onfris ruiken. En over de verwilderde tuin maar niet te spreken.

Tijdelijk inrichten voor de verkoop

Sommige verkopers denken bij hun leegstaande pand: “Zet maar op de markt! Dat likje verf, dat inrichten kan altijd later, nog mocht er niemand komen.” Stop! Dat is geen aanrader. Vergeet niet: een eerste indruk maak je echt maar 1 keer! Dat betekent dat de woning hoogstwaarschijnlijk maanden zonder positief resultaat te koop zal staan en dat je ook voor de (stijgende) kosten zult moeten opdraaien. Toch jammer. Daarom wordt meestal geadviseerd om de leegstaande woning voor een bepaalde tijd, meestal tussen 3 – 12 maanden, netjes te laten inrichten met gehuurde meubelen en bijpassende accessoires.

Echte of kartonnen meubelen huren

Foto’s op internet van een donker, leeg huis zijn meer dan verschrikkelijk. Zeker wanneer er geen gordijnen of lampen meer hangen of de vloerbedekking eruit is gesloopt. Een woningzoeker zal bij het online speuren toch echt langer bij een fraai gepresenteerde woning blijven hangen. En vervolgens eerder ‘live’ gaan kijken. Mooi gestylde huizen verkopen beter. Daarom loont het zonder meer om het leegstaande huis tijdelijk in te richten en aan te kleden. Met echte meubelen of aangeklede kartonnen modules.

Kleine investering die loont

Natuurlijk wil je weten: wat kost dat, een woning inrichten? Echte meubels en bijpassende accessoires huren is natuurlijk een optie. Elke lege ruimte kan worden aangekleed: woonkamer, slaapkamers, eetkamer… Binnen enkele uren is je lege huis weer zo goed als ‘bewoond’. Na een vast bedrag voor het neerzetten en inrichten, betaal je vervolgens een kleine vaste huurprijs per maand totdat het huis verkocht is. En ben je al bekend met kartonnen meubels? Net echt, voordelig in (éénmalige) aanschaf, leuk om te zien. Alleen moet je er niet op gaan zitten! Met de juiste styling en aangekleed met accessoires lijkt alles weer leefbaar. Om een idee te geven: een aangeklede zithoek (bank, fauteuil, salontafel, tv-dressoir, haard) staat er al voor iets meer dan 400€ en een leuke slaapkamer voor 250€. Daar hoef je het niet voor te laten!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php