Wat is eigenlijk het vlagprotocol in Nederland?

Een vlag heeft verschillende functies. Zo kan je dit doek gebruiken voor commerciële doeleinden, zoals je bedrijf of organisatie promoten. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om een vlag te gebruiken in de privésfeer. Hang deze bijvoorbeeld op aan de gevel van je woning wanneer je kind geslaagd is voor zijn examen, of deel mee in de feestvreugde wanneer het Koningsdag is. Het is je wellicht opgevallen dat bedrijfsvlaggen en provincievlaggen eigenlijk altijd aan de vlaggenmast wapperen, maar de Nederlandse vlag zelf is ‘s nachts bijna aan geen enkele gevel te bekennen. Dit heeft te maken met het vlagprotocol.

Instructies, geen wettelijke regels

Ten eerste is het goed om te weten dat er geen wettelijke regels zijn op het gebied van de vlag uithangen. Het vlagprotocol is opgesteld door de Rijksoverheid specifiek voor overheidsinstanties, zodat zij weten welke regels er zijn op het gebied van het ophangen van de Nederlandse vlag. In principe mag jij als burger elke dag de vlag van jouw land laten wapperen, om te laten zien hoe trots je bent of bij een feestelijke gebeurtenis zoals een bruiloft.

Het protocol

Hang jij het liefst elke dag de vlag uit? Let er dan wel op dat dit hinderlijk is voor niemand. Een vlag is een groot doek, daarom kan het wel eens de grond raken als je deze niet hoog genoeg ophangt. En dit kan gevaarlijk zijn voor het voorbijkomende verkeer. Want een fietser die in het ziekenhuis is beland, omdat hij in jouw vlag verstrikt is geraakt wil je natuurlijk niet op je geweten hebben. Hang daarom de vlag zo hoog mogelijk, gebruik hier eventueel een vlaggenmast voor om het doek goed de hoogte in te krijgen. Verder vraagt de Rijksoverheid wel aan je om de Nederlandse vlag na zonsondergang binnen te halen. Wil je deze toch graag laten hangen? Dan is dit geen probleem, maar zorg dan wel dat iedereen de kleuren van de vlag kan zien. Dit los je eenvoudig op door spotjes in je tuin of onder de vlaggenmast aan te brengen. Deze zijn ook vaak verkrijgbaar bij de budgetwinkels.


De feestdagen op een rijtje

Zoals eerder aangegeven moeten overheidsinstanties (gemeentehuizen, waterschappen en provinciegebouwen) de vlag uithangen op vaste dagen. Wil je hier ook graag aan meedoen? Dan geven wij je hier het schema volgens de Rijksoverheid:

  • 31 januari – Verjaardag prinses Beatrix
  • 27 april – Koningsdag
  • 4 mei – Dodenherdenking
  • 5 mei – Bevrijdingsdag
  • 17 mei – Verjaardag koningin Maxima
  • 15 mei – Einde Tweede Wereldoorlog (formeel einde)
  • 7 december – Verjaardag prinses Amalia
  • 15 december – Koninkrijksdag

 

Verder hangen de overheidsinstanties de vlag nog uit op de laatste zaterdag in juni (Veteranendag) en de derde dinsdag van september, omdat het dan Prinsjesdag is. Dit laatste geldt alleen voor de instanties in Den Haag.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php