Tips voor het ontruimen van een huis na een overlijden

Als er sprake is van een overlijden in je omgeving is dit een erg vervelende gebeurtenis. Het kan lastig zijn om te bekijken wat je vervolgstappen zullen zijn om het betreffende huis te ontruimen. Hieronder geven wij enkele tips hierover weer.

Regel de praktische zaken

Voorop staat het feit dat u een aantal zaken betreffende het huis moet regelen. Deze beslissingen moet u niet gehaast maken maar u kunt beter de tijd ervoor nemen om goed na te denken over wat u het beste kunt doen. Bij een huurhuis is de wettelijke opzegtermijn na overlijden maximaal zes maanden. In het begin is het raadzaam zo veel mogelijk te inventariseren. Hoe regelt u de hypotheek, leningen, rekeningen, verzekeringen, beleggingen en eigendomsaktes? Hierbij is het belangrijk om te kijken naar het betreffende huis. Is dit een huurhuis of een koopwoning? Als het een huurwoning is, moet er contact opgenomen worden met de verhuuder. U kunt de huur opzeggen en vervolgens een afspraak maken voor een voorinspectie. Hierbij krijgt u te horen wat er in het huis dient te gebeuren. U heeft meestal een maand de tijd om het huis op te ruimen nadat de huur is opgezegd. In het geval de woning een koophuis is, moet je contact opnemen met een makelaar. Hij of zij kan u het beste vertellen hoe het huis zo snel mogelijk verkocht kan worden. Welke abonnementen en lidmaatschappen op tijdschriften, kranten, telefoon, loterijen, goede doelen en Internet kunt u opzeggen? En gaat u met meerdere mensen hiermee aan de slag? In dit geval is het handig één aanspreekpunt aan te wijzen, zodat taken niet blijven liggen of zelfs dubbel worden gedaan.

Opruimen van de woning

Hierbij is het belangrijk om te bekijken welke spullen er wel en niet weg gedaan zullen worden. Het is handig om te overleggen met naasten die zelf niet bij het opruimen betrokken zijn geweest. Wat voor de één totaal onbelangrijk is, heeft voor de ander een grote sentimentele waarde. Om te beslissen of iets bewaard moet worden of dat het weg gegooid mag worden, is het handig uzelf een aantal dingen af te vragen. Zoals: heeft u er genoeg ruimte voor? Als het gaat om meerdere soortgelijke voorwerpen of een collectie, kunt u dan een favoriet uitkiezen?
Als
u een bedrijf in huurt om mee te helpen de woning te ontruimen, kan dit effectief zijn. Zo kan alle nog aanwezige inboedel in de woning op vakkundige wijze uit de woning verwijderd. Alle nog bruikbare inboedel kan naar een Kringloop gebracht worden, eventuele waardevolle inboedel zoals antieke meubels kunnen naar een veilinghuis worden gebracht en de overige inboedel kan naar een stortplaats gebracht worden. Hierna kan het betreffende bedrijf wat ingehuurd is de rest van de woning helemaal afwerken. Zoals de raambekleding en vloerbedekking verwijderen of gaatjes in de muur dichten.
De volgende website biedt zo’n service aan. Kijk voor meer informatie op
Woningontruiming.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php