Isolatiesubsidies in 2018

Wilt u in 2018 energiebesparende isolatie aanbrengen in of aan uw woning? Dan kunt u beroep doen op subsidies of andere regelingen voor de financiering hiervan. Een goed geïsoleerd huis heeft niet alleen een gunstige invloed op de energierekening, maar draagt ook bij aan het wooncomfort, de waarde van uw woning en het milieu doordat er minder uitstoot is van CO2.

Er zijn verschillende vormen van isolatie en mogelijkheden tot financiering voor het materiaal en de werkzaamheden aan uw woning. In samenwerking met Javo Isolatie uit Rotterdam hebben we voor u de belangrijkste punten op een rij gezet.

Welke vorm van isolatie?

Om uw huis energiezuiniger te maken kunt u verschillende soorten isolatie aanbrengen. Eén van de populairste vormen is spouwmuurisolatie, hierbij wordt er isolatie in de spouw van de buitenmuren aangebracht. Wanneer uw woning voor 1970 is gebouwd, is er waarschijnlijk nog geen gebruik gemaakt van spouwmuurisolatie en kunt u deze relatief goedkoop isoleren voor een grote energiebesparing. Een andere mogelijkheid is om gevelisolatie aan te brengen aan de buiten- of binnenkant van de muren.

U kunt ook veel warmte verliezen als de vloer of het dak niet geïsoleerd zijn. De vloer kan geïsoleerd worden met vloerisolatie, die meestal via de kruipruimte van uw woning wordt aangebracht. Dakisolatie kan op verschillende manieren. De meest voorkomende is door isolatie tegen het dak te bevestigen of de vloer van de zolder extra te isoleren.

Laag btw-tarief: 6%

Wanneer u uw woning laat isoleren om het energiezuiniger te maken, dan betaalt u het lage btw-tarief van 6% voor alle werkzaamheden en arbeidskosten. Hierbij geldt wel één voorwaarde, namelijk dat uw woning ouder is dan twee jaar. Voor de materialen en alle werkzaamheden buiten het isoleren van uw woning, bijvoorbeeld sloopwerk, betaalt u wel het hogere btw-tarief van 21%.

Het verlaagde btw-tarief van 6% geldt in heel 2018, ook als u geen subsidie ontvangt. Dit is dus een extra voordeel.

Energiebespaarlening

U kunt een beroep doen op het Nationaal Energiebespaarfonds voor een Energiebespaarlening als u energiebesparende isolatie wilt aanbrengen. Dit fonds is een gezamenlijk initiatief van de Rijksoverheid, ASN Bank en de Rabobank.

U kunt maximaal €25.000 lenen, maar wanneer u een energieneutraal huis wilt, kan dat oplopen tot €50.000. De lening kunt u boetevrij aflossen en het rentetarief wordt aan het begin van de lening vastgesteld voor de gehele looptijd. De looptijd is tussen de zeven en vijftien jaar en hangt af van het bedrag dat u wilt lenen.

Gemeentelijke subsidies

Ook uw gemeente kan u helpen met een subsidie voor de financiering van het isoleren van uw woning. Er bestaan verschillende lokale subsidiepotjes, waar u een beroep op kunt doen. Via www.energiesubsidiewijzer.nl kunt u controleren of uw gemeente een subsidie kan verstrekken en welke voorwaarden hieraan gesteld worden.

Naast subsidies is het in sommige gevallen ook mogelijk om een lening te krijgen via de gemeente om uw woning energiezuiniger te maken. Neem contact op met uw gemeente voor alle mogelijkheden.

Subsidie energiebesparing eigen woning op?

Een andere regeling voor financiering is die van de subsidie energiebesparing eigen woning. Deze regeling was erg populair en voor particuliere huiseigenaren is het niet meer mogelijk om deze subsidie aan te vragen. Het budget voor particuliere huiseigenaren is namelijk vanaf november 2017 op. Alleen een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan nog een subsidie via deze regeling aanvragen. Hier is nog zestig miljoen euro voor beschikbaar. De regeling loopt nog door tot eind 2018.

Bent u lid van een VvE en wilt u graag energiebesparende isolatie aanbrengen in of aan uw woning? Neem dan contact op met uw VvE en bespreek de mogelijkheden.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php