Duurzaam bouwen doe je met RVS


In Nederland is het bevestigingsmateriaal dat in de architectuur en de jachtbouw gebruikt wordt vrijwel altijd van roestvast staal gemaakt. Dit heeft te maken met de duurzaamheideis, opgesteld door het Bouwbesluit, waarbij de regel is dat nieuwe gebouwen minimaal 50 jaar moeten meegaan. Bij andere legeringen is vaak gebleken de levensduur korter is. Daarentegen bevat roestvast materiaal een oxidehuid die het onderliggende materiaal goed aflsuit. Dit zorgt er in de meeste gevallen voor dat de roestvorming niet door zal zetten of dat het proces vertraagd wordt.
Roestvast staal wordt in de volksmond vaak ook wel roestvrij staal genoemd. Dit klopt echter niet helemaal want er zijn twee gevallen waarbij RVS toch kan roesten. Dat is namelijk als er chlorides aanwezig zijn, of op het moment dat RVS verontreinigd is met gewoon staal.

Wat is RVS?

RVS (roestvrij staal), ookwel bekend als inox, is een legering van chroom, ijzer, nikkel en koolstof. We spreken pas van roestvast staal op het moment dat de legering 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof bevat. Je hebt echter verschillende soorten roestvrij staal die allemaal goed te gebruiken zijn voor verschillende doeleinden. Je hebt bijvoorbeeld austeniete staaltypen waarbij de structuur zodaing in elkaar zit, dat het niet magnetisch is en er geen faseovergang plaatsvindt bij opwarming of afkoeling. Deze soort beslaat ongeveer 70% van de totale rvs-porductie.

Soorten
De twee meest voorkomende rvs-soorten, als we kijken naar austenitische staaltypen zijn: type 304 en type 316. Type 304 staat ook wel bekend als type 18/8 omdat dit type 18% chroom bevat en 8% nikkel. Het type 316, ook wel bekend als type 18/10 omdat dit type 18% chroom bevat en 10% nikkel. Één verschil tussen deze types is bijvoorbeeld dat type 316 beter bestand is tegen corrosie.

In de industrie wordt er vaak gesproken over 316L, waarbij de L verwijst naar “low carbon”en het dus een laag koolstofgehalte heeft. Dit zorgt er tevens voor dat dat het roestvast staal gemakkelijker te lassen is.

Voor jachtbouwers, watersportwinkels en metaal- en constructiebedrijven is RVS dus zeker een verstandige optie. Van RVS bouten tot moeren, schroeven tot aan sluitingen en spanners.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php