Diefstal van zonnepanelen

Diefstal van zonnepanelen

Zonnepanelen kennen de afgelopen jaren een ongeëvenaarde populariteit. Het aantal zonnepanelen op woningen is meer dan vervijfvoudigd in 4 jaar tijd en dat is dan ook goed terug te zien in het straatbeeld. Dit brengt echter ook met zich mee dat dieven zich op dit kostbare bezit zijn gaan richten. Je moet er niet aan denken dat je eindelijk de knoop het doorgehakt en zonnepanelen hebt laten installeren en anderen er vervolgens met je investering vandoor gaan. Daarom hieronder een paar simpele tips om dit te helpen voorkomen.

Andere schroeven gebruiken

Bij de plaatsing van zonnepanelen wordt doorgaans gebruik gemaakt van simpele inbusschroeven. Dit type schroef is gemakkelijk weer los te draaien, ook voor de dief. Dit kan voorkomen worden door éénrichtingsschroeven, ook wel anti-inbraakschroeven genoemd, te gebruiken. Hierdoor kunnen de panelen alleen losgehaald worden als ze daarbij ernstig beschadigd worden. Een alternatief voor het vervangen van de schroeven is door kogeltjes te slaan in de inbusschroeven waardoor de inbussleutel er niet meer in kan. Dit is een zeer gemakkelijke en effectieve oplossing om diefstal te voorkomen.

Een alarm installeren

Dit ligt misschien wat voor de hand, maar buiten een standaard bewegingsalarm zoals dat vaak binnenshuis gebruikt wordt ter preventie van diefstal, is er een alarm specifiek voor zonnepanelen. Het is namelijk mogelijk om een kabel door de doorvoergaten van de panelen te laten lopen. Als deze kabel doorbroken wordt, wat met diefstal wel móét gebeuren, dan gaat het alarm af.

Plaats een lamp

Omdat de panelen zich op het dak bevinden kunnen dieven doorgaans ongestoord te werk gaan in het donker. Dit kan je voorkomen door een lamp te plaatsen die aan gaat als er beweging is. Zorg er dan wel voor dat deze verlichting niet gemakkelijk onklaar te maken is. Door de verlichting is het voor dieven een stuk minder aantrekkelijk om de panelen te stelen.

De toegang tot de panelen vermoeilijken

Soms is de toegang tot het dak onbedoeld vergemakkelijkt door de bewoners. Denk bijvoorbeeld aan een kliko tegen de muur of een ladder die in de tuin ligt. Het kost weinig moeite om dit soort zaken te voorkomen. Dus kijk eens goed naar je huis en welke maatregelen je zelf op dit gebied kan treffen.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php