Welk materiaal tuinhuis moet ik kiezen?

Tuinhuizen heb je in alle soorten en maten. Zo ook in verschillende materialen. Het is vrij moeilijk om te bepalen welk soort materiaal het beste past in jouw tuin. Er zijn verschillende factoren die meespelen bij het bepalen van een materiaal voor jouw nieuwe tuinhuis. Zo ook op het gebied van duurzaamheid en geld. De belangrijkste overwegingen op het gebied van materiaal hebben met name te maken van de functie van het tuinhuis en hoe groot je budget is om uit te geven. Hier de voor- en nadelen op een rij per materiaaltype.

Hout

Een tuinhuis van hout heeft verschillende voordelen. Hout is namelijk vrij goedkoop vergeleken met de andere materiaaltypen. Daarnaast is hout gemakkelijk te bewerken en erg duurzaam. Tevens heeft hout een mooie natuurlijke look en feel waardoor je tuin een geheel eigen sfeer krijgt. Er zijn verschillende soorten hout die goed te gebruiken zijn voor een tuinhuis. Naaldhout is de meest gebruikte houtsoort voor tuinhuisjes. Dit komt doordat deze houtsoort vrij goedkoop is en stevig genoeg is voor een goed gefundeerde tuinhuis. Daarnaast is loofhout een goede keuze. Deze houtsoort is wat steviger, maar dit zie je weer terug in de prijs. Er zijn veel mogelijkheden afhankelijk van de grootte van je tuin. Voor de echte liefhebber zijn er ook prachtige op maat gemaakte houten chalets voor een vakantie gevoel in de tuin.

Hout is met name een verstandige keuze wanneer je zelf jouw nieuwe tuinhuis wilt bouwen. Doordat hout gemakkelijker is te bewerken dan bijvoorbeeld kunststof of metaal, kun je met minder moeite een mooie blokhut of kapschuur maken.

Kunststof

Een tuinhuis gemaakt van kunststof heeft verschillende voordelen. Het onderhoud van kunststof is vrij gemakkelijk. Kunststof is namelijk gemakkelijk schoon te maken en kan niet roesten of wegrotten. Hierdoor is een tuinhuis van kunststof erg duurzaam. Tevens is kunststof vrij gemakkelijk in elkaar te zetten. Ook het demonteren gaat vrij gemakkelijk.

Een groot nadeel is het feit dat kunststof niet bepaald de natuurlijke look en feel heeft zoals een tuinhuisje van hout. Een goed alternatief is tegenwoordig een tuinhuis met een houtpatroon, waardoor de look en feel nog enigszins op hout lijkt. Kunststof zal echter nooit precies dezelfde uitstraling hebben als hout.

Metaal

Een tuinhuis van metaal is vrijwel onderhoudsvrij. Doordat dit type tuinhuis erg stevig is, wordt het vaak gebruikt als opbergruimte. De meest gebruikte materialen van een metalen tuinhuis zijn aluminium of staal. Deze materialen hebben vrij kille uitstraling waardoor het tuinhuisje niet bepaald bijdraagt aan een duurzame en natuurlijke look en feel in de tuin. Tevens is het zelf bewerken van metaal moeilijker dan hout of kunststof, waardoor je niet zelf een eigen ontworpen tuinhuis kunt maken. Je moet hierbij al snel hulp inroepen wat ook weer extra kosten met zich meedraagt.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php