Zo bespaar jij op je energierekening

Financieel heb je alles op orde: alle rekening zijn betaald en je hebt nog een leuk bedrag op je spaarrekening staan. Een grote glimlach verschijnt op je gezicht, want dit jaar ga jij een leuke vakantie boeken voor jou en je gezin naar een zeer zonnige bestemming. Terwijl jij je laptop openklapt, bedenk je dat je nog de post van vandaag moet openen. En daar is de domper, de jaarlijkse afrekening van je energieleverancier waarop staat dat je nog flink moet bijbetalen. Daar gaat je gespaarde geld. Hoe had je deze onaangename verrassing kunnen voorkomen?

Zet apparaten uit

Je denkt er wellicht niet bij na, maar dagelijks laten we enkele apparaten op stand-by staan. Het blijkt zelfs dat we hierdoor op jaarbasis zo’n 450 kWh extra verbruiken. Zonde van het geld. Zet daarom de televisie helemaal uit als je het huis verlaat of gaat slapen. Haal de oplader van je mobiele telefoon uit het stopcontact nadat deze is opgeladen. En gebruik je de magnetron of het koffiezetapparaat een tijdje niet? Haal de stekker dan uit het stopcontact. Het klokje op deze apparaten is handig, maar je kunt op veel andere manieren checken hoe laat het nou eigenlijk is. Zoals op je telefoon. Loop eens een rondje door je huis en kijk welke apparaten er nog meer uit kunnen.

 

Isolatie en zonnepanelen

Wanneer je geen isolatie hebt in je woning, vervliegt de warmte sneller. Hierdoor moet je dus meer stoken, wat je dan weer terugziet op je energierekening. Zoek daarom eens naar een passende manier van isolatie voor je woning. Online kom je al genoeg mogelijkheden tegen, zoals spouwmuur-, gevel-, en dakisolatie.

Het is ook mogelijk om je eigen elektriciteit op te wekken door middel van zonnepanelen. Net als isolatie zijn zonnepanelen een enorme investering, maar op den duur verdien je deze investering weer terug. Zonnepanelen worden op je dak geplaatst. Deze panelen vangen zonlicht op en zetten dit om in stroom voor jouw woning. Zo ben je als het ware je eigen leverancier. Vanwege de grootte van de panelen denk je wellicht dat het alleen mogelijk is om deze te plaatsen op huizen met een groot, schuin dak. Maar daar is een oplossing voor in de vorm van een zonneschans. Met deze constructie wordt slim omgegaan met de beschikbare ruimte en krijgen de zonnepanelen de juiste helling. Zo is het zelfs mogelijk om huizen met een plat dak van deze panelen te voorzien.

 

Plan het huishouden

Naast de apparaten helemaal uit te schakelen in plaats van ze op stand-by te zetten, helpt het ook om het huishouden goed te plannen. Laat de wasmachine ‘s nachts draaien en zet de machine alleen aan wanneer de trommel helemaal vol is. Spreek daarnaast met je gezin af wat de maximale tijd is dat ze mogen douchen, of doe je kleine kinderen tegelijk in bad. En is bijvoorbeeld de huidige koelkast aan vervanging toe? Kies dan een exemplaar met het energiemerk A, deze is extra zuinig.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php