Traprenovatie in een huurwoning, is dat toegestaan?
Je woont al een paar jaar in een huurwoning. In die tijd heb je al het een en ander aan je huis gedaan om er echt je eigen stulpje van te maken: de muren hebben een nieuwe kleurtje, er ligt een mooie vloer en alle kamers zijn ingericht zoals jij dat wilt. Maar nu heb je ontdekt dat de trap enorm kraakt, en er scheuren in de traptreden zitten. Eigenlijk is het dus tijd voor een traprenovatie. Maar is deze renovatie wel toegestaan in een huurwoning? En zijn de kosten voor jou, of voor de verhuurder?
Wie betaalt?
Om gelijk antwoord te geven op de vraag of traprenovatie is toegestaan: ja, dat mag zeker. In dit geval gaat het namelijk om veiligheid en de algemene staat van de woning. Bij de betrekking van je woning heb je als het goed is informatie gekregen van de woningstichting of de verhuurder wie verantwoordelijk is voor welke reparaties. Is de trap in goede staat en gaat het alleen om een nieuw likje verf? Dan ben jij als huurder zelf verantwoordelijk voor de kosten en de uitvoering. Dit zijn namelijk kleine reparaties. Gaat het om een compleet nieuwe trap wegens ernstige slijtage? Dan zijn de kosten voor de verhuurder. Wil je de trap laten renoveren voor de sier, maar mankeert er verder niets aan? Dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met de eigenaar van de woning om toestemming te vragen en het eventuele verdere verloop.
Welke traprenovatie kies je?
Wanneer alles is overlegd, is het noodzaak om te bepalen voor welke soort traprenovatie je kiest. Het is bijvoorbeeld niet altijd nodig om een compleet nieuwe trap te laten plaatsen als de constructie verder nog in orde is. Dit kan opgelost worden met een nieuwe laag trapbekleding. Wat betreft de bekleding heb je een ruime keus uit verschillende materialen, zoals pvc, laminaat, tapijt en linoleum. Verdiep je van tevoren in de mogelijkheden van deze bekleding, zodat je weet wat je kunt verwachten op het gebied van kwaliteit en onderhoud. Twijfel je wat de beste keus is voor het materiaal? Of weet je niet zeker of de trap nog veilig genoeg is? Neem dan contact op met een specialist voor meer informatie. Of neem contact op met de woningstichting of de verhuurder, als deze verantwoordelijkheid bij hen ligt kunnen zij ook iemand laten sturen die eerst de trap komt inspecteren.
Ander onderhoud
Naast je trap, zijn er ook genoeg andere dingen die onderhouden moeten worden in een huurwoning. Zoals eerder aangegeven, krijg je een overzicht met alle informatie rondom het onderhoud bij de betrekking van je woning. Maar soms kan dit in de werkelijkheid wat in het midden liggen. Bijvoorbeeld wanneer je een vaatwasser hebt aangeschaft, maar nog geen aansluiting hebt voor dit apparaat. De verhuurder kan dan bijvoorbeeld zorgen dat deze aansluiting alsnog gebouwd wordt, maar houd er dan wel rekening mee dat hier meestal kosten aan verbonden zijn. Je kan een factuur krijgen met het verzoek om deze aansluiting (deels) te betalen of er komt een lichte verhoging in de maandelijkse huurprijs. Daarom is het altijd belangrijk om in het geval van groter onderhoud en aanpassingen altijd contact op te nemen met de verhurende partij, zo komen jullie allebei niet voor verrassingen te staan.
Recente reacties