Woning en gebouwen rolstoelvriendelijk maken

Voor veel rolstoelers is het lastig om over toegang tot te krijgen waar ze ook gaan of staan. Meestal zijn gebouwen voorzien van een laagdrempelige toegang en hebben ze liften maar het zijn vooral de kleine dingen die nog steeds problemen geven.

Toegang en ruimte

Sinds jaar en dag is het verplicht voor instellingen om hun toegang rolstoelvriendelijk te maken. Hierbij is er geen drempel aanwezig en is de toegangsweg naar de ingang ook rolstoelvriendelijk met een oprit. Maar vaak houdt het daarbij op.

Het gebeurt te vaak dat men alleen aan de minimale eisen wil voldoen en daarmee worden de kleine irritaties vergeten. Een gebouw kan bijvoorbeeld wel een lift hebben maar als deze ver weg uit de buurt ligt van waar men moet zijn terwijl er dichtbij een trap aanwezig is dan heeft de rolstoeler een lange weg af te leggen. En dat terwijl met een kleine ingreep de problemen opgelost zijn.

De grootste irritaties liggen dan ook vooral bij:

Woningen

Voor woningen zijn er geen minimale regels voor rolstoelvriendelijkheid omdat dit de particuliere sector betreft. Uiteraard zijn aanleunwoningen hier wel op ingericht omdat dit onderdeel uitmaakt van de instelling dat dit aanbiedt.

Maar ook woningen kennen dezelfde problemen als bij gebouwen. En zelfs nog sterker omdat een woning kleiner is en de ruimten daarbinnen ook. Dit geldt voor meerdere situaties:

 • smallere trapopgang
 • smallere deuren
 • kleinere ruimten
 • ruimten zijn voller ingericht
 • belangrijke ruimten op meerdere etages

Vaak blijft het niet alleen bij het bereikbaar maken van de woning en de ruimten daarbinnen, want ook de rolstoelgebruiker zelf moet enige vorm van zelfstandigheid kunnen genieten. Met het inzetten van hulpstukken kan de rolstoelgebruiker ook nog effectief gebruik maken van de ruimten en de inrichting hiervan. Denk hier bijvoorbeeld aan:

 • steunbeugel bij het toilet om te zitten
 • steunbeugel bij het bad om in bad te stappen
 • gelijkvloerse inloop in de douchecabine
 • zitje in de douche
 • aangepaste inrichting voor reikhoogte

Wetgeving

In de wet is de regeling van het bouwbesluit opgenomen waarmee voldaan moet worden aan NEN norm 1814. In dit besluit zijn de volgende twee regels opgesteld:

 • functionele eis
  • een bouwwerk is zodanig dat het bouwwerk door rolstoelgebruikers kan worden binnengegaan
 • prestatie-eis
  • uitwerking van de functionele eis: wat het bouwbedrijf moet doen om aan de functionele eis te voldoen. Voorbeeld: het bouwbedrijf moet minstens één buitendeur van een woning voorzien van een drempel dat niet hoger is dan twee centimeter.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php