4 manieren om veiliger te douchen

Ouder worden doen wij allemaal. Maar die eerste keer dat je jouw evenwicht verliest tijdens het douchen? Dat is niet alleen griezelig, maar vaak ook een emotioneel moment. Het besef dat je straks misschien hulp nodig gaat hebben bij een vanzelfsprekend ochtendritueel… Dat hakt er wel even in. Gelukkig heb je nog een flinke weg te gaan voordat de thuiszorg bij je aan de deur staat. In de tussentijd veilig douchen? Wij geven jou in deze blog vier tips.

#1 Kies voor een thermostaatkraan

Hoe vaak spring je niet verschrikt onder de eerste douchestraal vandaan? Omdat het water toch net iets te warm of te koud is? Dat is best vaak. Senioren komen echter minder makkelijk weg. Bij een hete kraan heeft dit vaak brandwonden tot gevolg. Schaf daarom een thermostaatkraan aan. Met deze kraan stel je de juiste temperatuur moeiteloos in. En die brandwonden? Die vermijd je door de temperatuur op maximaal 50 graden in te stellen.

#2 Plaats beugels

Douchebeugels. Je ziet ze bijna overal. Van de Blokker tot de showrooms voor badkamers. En dat is ook niet zo vreemd. Ze helpen je bij het in- en uitstappen van een bad of douche. Ze bieden namelijk steun. En kom je moeilijk omhoog? Dan kun je je er onbezorgd aan optrekken. Wil je er binnenkort één aanschaffen? Vermijd dan beugels met zuignappen. Deze kunnen nog wel eens losschieten.

#3 Ga zittend douchen

Lukt het niet meer om staand te douchen? Maak dan gebruik van een badplank of -stoel. Dit bespaart jou niet alleen energie, maar is ook een stuk veiliger. Je loopt namelijk minder risico om uit te glijden. Kom je op ten duur niet zo makkelijk over de badrand heen? Maar wil je wel van een heerlijk warm bad kunnen blijven genieten? Dan is een badlift een goede investering.

#4 Koop een anti-slip mat

Zeep en water. Een combinatie die berucht staat om zijn glijpartijen. Waar je vroeger nog stond te popelen bij zeepbanen, is het glibberende goedje nu jouw grootste nachtmerrie. Om gladde vloeren in de badkamer te voorkomen, kun je het beste gebruik maken van een anti-slip mat. Maar pas op! Deze matten moeten wel regelmatig vervangen worden. Anders verliezen ze hun functie. En lig jij binnenkort alsnog op de vloer.

Wordt douchen een grotere uitdaging? Maar blijf je graag onafhankelijk? Geen probleem! Om thuis veilig te kunnen blijven douchen pas je jouw badkamer makkelijk aan. Koop bijvoorbeeld voor een thermostaatkraan. Plaats beugels. Regel een douchestoel. Of koop een anti-slip mat. Voel je je met al die hulpmiddelen toch nog onzeker? Vraag dan de hulp van familie of de thuiszorg.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php