Zo sluit u zelf een schakelaar aan

Gaat u binnenkort verbouwen of verhuizen en bent u van plan om zelf nieuwe schakelaars te plaatsen of de huidige schakelaars te verplaatsen? Dan is het natuurlijk wel handig om te weten hoe u een schakelaar aan moet sluiten. Daarom zetten wij in dit artikel een aantal dingen op een rij waar u niet op moet vergeten te letten bij het aansluiten van schakelmateriaal.

Welke soort schakelaar?

Als eerste is het belangrijk om te weten of u voor een enkel- of dubbelpolige schakelaar wilt kiezen, en wat het verschil tussen de twee soorten. Het verschil is namelijk dat u bij een enkelpolige schakelaar alleen een schakeldraad en fasedraad aan hoeft te sluiten, terwijl u bij een dubbelpolige schakelaar ook een zogeheten nuldraad aan moet sluiten. Het is dus iets meer werk om een dubbelpolige schakelaar aan te sluiten, maar deze nuldraad biedt wel meer veiligheid, waardoor een dubbelpolige schakelaar dus veiliger is dan een enkelpolige schakelaar. Voordat u begint met het aansluiten van de schakelaar is het belangrijk om één van de twee soorten schakelaars te kiezen, want allebei de schakelaars moeten anders aangesloten worden.

Wat heeft u nodig?

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om voordat u begint met het aansluiten van het schakelmateriaal, alles te kopen wat u nodig heeft voor het aansluiten. U heeft natuurlijk het schakelmateriaal zelf nodig, maar daarnaast heeft u ook een striptang, schroevendraaier en tweepolige spanningstester nodig. Hiervoor kunt u kijken bij een lokale of online aanbieder van schakelmateriaal, zoals Schneider Electric.

Let op de veiligheid

Wanneer u met elektriciteit gaat werken, is het natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat u veilig aan het werk gaat. Zorg er daarom voor dat u voordat u begint met het aansluiten van de schakelaar de spanning afsluit. Dit doet u door in de meterkast de spanning van de juiste groep af te halen. Weet u niet zeker welke groep de juiste is? Dan kunt u voor de zekerheid altijd de hoofdschakelaar uitzetten, waardoor de spanning van het hele huis af wordt gehaald. Zorg ervoor dat u de spanning pas weer terug aansluit wanneer u helemaal klaar bent met werken.

Verder is het belangrijk om isolerende schoenen te dragen, het liefst met een rubberen zool. Zorg er ook voor dat er nooit vocht in de buurt van het schakelmateriaal komt en dat u het juiste, voorgeschreven gereedschap gebruikt.

Aansluitschema van de schakelaar

De laatste voorbereiding voordat u het schakelmateriaal aansluit, is om van te voren een aansluitschema voor de schakelaar op te zoeken. Dit is een schematische weergave van hoe u de schakelaar aan moet sluiten. Wanneer u deze van tevoren opzoekt en bekijkt, weet u dus precies hoe u de schakelaar aan moet sluiten. Het is wel belangrijk om er bij het opzoeken op te letten dat u het juiste schakelschema opzoekt, dus van een enkel- of dubbelpolige schakelaar.

 

 

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php