Wat doet een aannemer?

Waar bouwprojecten plaatsvinden, worden aannemers betrokken bij de gang van zaken. En dat is niet zonder reden, want de rol van een aannemer is een grote. De aannemer is een belangrijke schakel in het hele proces, maar waarom precies? Wat doet een aannemer en wat betekent dat voor het bouwproject? Een paar antwoorden op enkele prangende vragen, zodat je in de toekomst weet waarom bepaalde projecten een aannemer nodig hebben. 

 

Van plan tot uitvoering

Voordat een bouwbedrijf een gebouw heeft neergezet, worden er vele tekeningen en berekeningen gemaakt. Dit moet, omdat er heel precies bepaald moet worden hoe het gebouw eruit ziet, wat de functies zijn, of het veilig staat en nog heel veel meer. Als al die tekeningen zijn gemaakt en goedgekeurd, is het de aannemer die ervoor zorgt dat de theorie wordt uitgevoerd in de praktijk. De aannemer zorgt ervoor dat de tekening wordt omgezet in de daadwerkelijke bouw van het pand. De aannemer coördineert, regelt en is het aanspreekpunt voor allerlei vragen die te maken hebben met de bouw. Dit maakt hem of haar tot de spil van het hele project en dus tot een van de belangrijkste spelers binnen het proces.

 

Het overzicht behouden

Een aannemer is naast de drijvende kracht, ook degene die van de hoed en de rand moet weten. Denk aan het inkopen van de verschillende materialen, het bijhouden van een planning, het garanderen van de veiligheid, contact met de architect en de constructeur, het oplossen van problemen, noem maar op. Het gaat om de grote dingen, maar dus ook de kleinere zaken, waar je niet altijd bij zult stilstaan. Het belang van de aannemer is zo enorm, dat een bouwproject zonder, eigenlijk niet voor te stellen is.

 

Wanneer heb je een aannemer nodig?

Als je een bouwproject op de rol hebt staan waar veel gecoördineerd moet worden, is een aannemer van groot belang. En in de regel geldt; hoe meer er geregeld moet worden, hoe belangrijker de rol van de aannemer wordt. Wie een keuken plaatst, zal normaal gesproken geen aannemer in de arm nemen. Maar wie een huis laat bouwen kan eigenlijk niet zonder. Ook als je een dakterras bouwt, of een draagmuur weghaalt, is een aannemer een goed idee. Dit zijn immers klussen waar goed over nagedacht moet zijn en waar een centraal aanspreekpunt de boel een stuk overzichtelijker maakt. 

 

Het aansturen van vaklui

De aannemer is dus niet alleen het centrale aanspreekpunt, de planner en de algehele leider van het hele project. En met het leidinggeven wordt ook bedoeld dat de aannemer verschillende vaklui aanstuurt en in de gaten houdt of alles volgens plan gebeurt. Denk in dit geval aan timmermannen, loodgieters, elektriciens, schilders, tegelzetters, noem het allemaal maar op. De aannemer weet wat de afspraken zijn en zorgt ervoor dat deze worden nagekomen. Dit alles maakt de aannemer de eindverantwoordelijke voor elk bouwproject waar hij of zij bij betrokken is. Met andere woorden: een aannemer is van groot, zo niet onmisbaar, belang voor elk groter bouwproject. 

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php