Wat is een stoomketel, welke types stoomketels zijn er zoal?

Een stoomketel is een verwarmingssysteem dat stoom produceert. Het wekt energie op door water te verhitten om stoom te verkrijgen. Het is een warmtewisselaar die stoom maakt voor gebruik en die een verbrandingskamer en een waterreservoir heeft. Er zijn drie vormen van warmte die worden gebruikt om stoom te produceren: straling, convectie en geleiding.

Types stoomketels

Stoomketels worden gedefinieerd door hun constructie, draagbaarheid, buistype, brandstoftype, en de druk die ze produceren. Toen stoomketels voor het eerst werden geïntroduceerd, waren ze even efficiënt als moderne ketels, maar ze waren gevaarlijk omdat er weinig controlemechanismen waren. De grootte, de brandstof, en de afmetingen van een stoomketel veranderen in overeenstemming met de taak die hij moet uitvoeren en de industrie waarin hij wordt gebruikt. De types van brandstof omvatten elektriciteit, hout, aardgas, steenkool, en fossiele brandstoffen. Het verschil tussen de brandstoffen is hun kosten, milieuvriendelijkheid en efficiency. Naarmate de vraag naar elektriciteit en stroomopwekking is toegenomen, zijn alternatieve brandstoffen ontwikkeld, waaronder biomassa en vuilnis of afval.

Heetwater stoomketels

Heetwaterketels zijn tanks die warmte overbrengen op water dat circuleert voor verwarmingsdoeleinden. Ze zijn gemaakt van roestvrij staal, gietijzer, aluminium en staal en zijn bestand tegen verhoogde temperatuur en druk. De types warmwaterketels worden bepaald door hun buizensysteem, dat vuur of water kan zijn. Bij vlampijp-heetwaterketels worden de buizen ondergedompeld in water. De warmte beweegt door de buizen en verwarmt het water eromheen. Boilers met waterbuizen hebben water in de buizen dat circuleert terwijl de buizen worden verwarmd.

Elektrische stoomketels

Elektrische stoomketels gebruiken elektrische elementen om warmte op te wekken; het is een snellere en efficiëntere verwarmingsmethode. Het is een milieuvriendelijk, schoner systeem omdat er geen brandstof hoeft te worden verbrand. Elektrische ketels gaan langer mee, hoeven minder vaak te worden schoongemaakt en zijn onderhoudsvrij. De enige factor die bij elektrische stoomketels echter onder controle moet worden gehouden, is de opbouw van kalkaanslag in het waterreservoir.

Gas stoomketels

Gas stoomketels worden aangedreven door aardgas of propaan en zijn efficiënter dan standaard ketels. De brandstof voor een gas stoomketel wordt in de ketel gepompt vanuit een externe bron die rechtstreeks op de ketel is aangesloten. De distributie van warmte met een gas stoomketel is afhankelijk van de configuratie. Gas stoomketels kunnen worden gebruikt voor industriële doeleinden en lagedruktoepassingen.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php