Waar moet je aan denken als je een houten poort neemt?

Een houten poort voor je oprit is een prachtige en statige erfafscheiding. Deze poorten komen in allerlei soorten en maten en worden altijd op maat gemaakt. Immers; alle opritten zijn verschillend en de smaken van de diverse eigenaren van deze opritten kunnen natuurlijk ook verschillen. Ondanks die onderscheidende eigenschappen kan je bij de aanschaf van een houten poort altijd wel rekening houden met dezelfde stappen.

 

Welke houtsoort gebruik je?

De houtsoort is een belangrijke basis voor de houten poorten. Je poort zal in de loop der jaren bloot komen te staan aan de elementen, in de vorm van wind, regen, sneeuw, vorst en ook veel zonneschijn. Je poort gaat het dus niet makkelijk krijgen en om hiertegen bestand te zijn, heb je een stevige houtsoort nodig, die tegen meerdere stootjes moet kunnen. De duurzaamheid van de verschillende houtsoorten kunnen door een expert uitgelegd worden, zodat je altijd weet waar je aan begint. Ook de steunpalen, waar de poorten aan bevestigd worden, moet flink duurzaam zijn om weerstand te kunnen bieden aan schimmels. De verschillende duurzaamheidsklassen hebben natuurlijk ook allemaal hun eigen prijs, dus laat je goed voorlichten voordat je begint.

 

Laat je goed informeren over de plaatsing, of laat het doen

De plaatsing van een houten poort luister nauw en dient uitgevoerd te worden door iemand die weet hoe het moet. Natuurlijk kan je je goed inlezen en wie handig genoeg is kan de poorten prima zelf plaatsen, maar voor wie twijfelt is het verstandig om een expert in te huren. Deze plaatst de poort namelijk precies goed, zodat hij mooi recht staat en perfect past. Hoe beter je poort staat, hoe meer je er van kan genieten. Ook is het belangrijk dat het beslag van goede kwaliteit is, zodat het vele jaren probleemloos zijn werk kan blijven doen.

 

Wat gebeurt er na verloop van tijd met het hout?

Naarmate de poorten langere tijd blootgesteld worden aan de elementen, vergrijst het hout langzaam. Dit is een volledig natuurlijke reactie en ook absoluut geen probleem; de kwaliteit van het hout blijft volledig gelijk. Wil je dit echter niet hebben, dan is het verstandig om het hout nog voor de plaatsing af te werken met een speciale olie die de UV-straling kan tegenhouden. Dit is een klusje dat de nodige nauwkeurigheid verdient, maar wel degelijk zijn vruchten afwerpt. 

 

Het onderhouden van de poort

Het onderhoud van de houten poort valt enorm mee. Eigenlijk is het amper nodig, al is het natuurlijk nooit een slecht idee om de poort af en toe schoon te maken. Dat kan gemakkelijk met een hogedrukspuit, al is wel aan te raden om de spuit niet op z’n hardste stand te zetten. Wie de spuit op een zachte stand zet, kan zonder het hout te beschadigen de poort al snel weer helemaal schoon krijgen. Op die manier blijft het fraaie en statige voorkomen van de houten poort intact en heb je er nog vele jaren plezier van.

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php