Wat is speksteen?

Speksteen of ook zeepsteen genoemd, is een mineraal, dat wij ook kennen als talk. Speksteen wordt op verschillende plaatsen in de wereld gewonnen als een zacht gesteente en heeft vele toepassingen. Voor het bouwen of bekleden van kachels, worden platen gezaagd en gepolijst zoals marmer of arduin. Het waren de Scandinaviƫrs die er al vroeg een toepassing voor hun verwarming mee bouwden.

 

Waarom Speksteen voor kachels gebruiken?

Speksteenkachels werken als accumulatoren van warmte. Sommige kachels van Graveka worden volledig in speksteen gebouwd of er worden speksteenplaten ingewerkt aan de zijdes of aan de voorzijde van gietijzeren- en plaatstalen kachels.

In plaats van de warme rookgassen onmiddellijk door de schoorsteen te jagen, wordt de warmte via een systeem van kanalen in de kachel rondgeleid. Hierdoor wordt de speksteen opgewarmd en het gesteente zal deze warmte slechts langzaam, in de vorm van infra rood straling terug vrij gegeven.

 

Wat is het voordeel van speksteen?

De vrijgegeven warmte zal niet alleen de lucht, maar muren en voorwerpen in je huis opwarmen. In tegenstelling tot opgewarmde lucht bij radiatoren en bij elektrische heater elementen, zal je woonkamer niet afkoelen zodra er niet meer gestookt wordt, maar zal een kachel die volledig of gedeeltelijk uit speksteen bestaat, zorgen voor een diepe, intense en lang blijvende warmte. Er moet dus niet zo lang gestookt worden om langdurig te genieten van deze aangename en gezellige warmte. Aan de infra rood straling die speksteenkachels vrijgeven, worden zelfs helende eigenschappen toe geschreven omdat ook personen evenzeer als voorwerpen tot diep van binnen worden opgewarmd.

 

Speksteenkachels zijn een manier om vochtige, kille herfstavonden en koude winterdagen om te toveren in een knusse belevenis. Je woonruimte zal een leuke plaats worden van waaruit je ten volle kan genieten het feeƫrieke gebeuren aan de buitenzijde van het raam.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php