Energieprijs stijgt in 2017

De energierekening gaat in 2017 omhoog. Dit wordt gesteld door Onlineenergievergelijker.nl. De variabele energieprijzen stijgen vanaf 1 juli 2017 met gemiddeld € 31,- per jaar. Deze stijging wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de hogere gasprijzen. Verder is er ook een kleine stijging waar te nemen in de vaste leveringskosten. De prijsstijging is inmiddels bevestigd door grote energiepartijen waaronder Nuon, Essent en Delta.

Stijging variabele tarieven

Ruim de helft van alle Nederlanders heeft een energiecontract met variabele tarieven. Gemiddeld gaan mensen zo’n drie tientjes per jaar meer betalen vanwege een hogere inkoopprijs voor gas. Delta en Essent zetten ook in op duurdere stroomprijzen. Delta steekt met een bedrag van € 71,- met kop en schouder boven iedereen uit. De prijsstijging heeft dus vooral betrekking op de variabele tarieven voor energie. De goedkoopste optie is nog steeds overstappen op een eenjarig contract met vaste tarieven. Voor een grote groep klanten kan het daarom lonen om over te stappen naar een andere aanbieder of te kiezen voor een eenjarig contract met vaste tarieven.

Stijging vaste leveringskosten

Naast een stijging van de variabele tarieven, stijgen ook de vaste leveringskosten voor gas en stroom. Hoewel dit bedrag niet zo groot is als bij de variabele tarieven, voelen klanten dit wel in hun portemonnee. Gemiddeld gaat het om een bedrag van om en nabij € 6,-.

Overstappen om kosten te besparen

Het lijkt erop dat de stijging voor de energienota alleen maar doorzet. Zo gaat in 2018 ook de energiebelasting verder omhoog. Klanten die niet tevreden zijn over de stijging van hun energienota, doen er goed aan de verschillende energiemaatschappijen met elkaar te vergelijken en over te stappen naar een goedkopere aanbieder. Verder kan het een optie zijn om bij een verlenging mogelijke kortingen te bespreken met de huidige leverancier. Om klanten te behouden, verleiden energiemaatschappijen klanten met aantrekkelijke kortingen op hun bestaande contract.

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php