Rolgordijnen geschikt voor uw woning?

Rolgordijnen zijn zeer geschikt om de lichtinval in huis te regelen en om inkijk van buitenaf te voorkomen. De keuze aan decoratieve stoffen is erg uitgebreid en mede hierdoor zijn deze gordijnen erg populair en worden ze in uiteenlopende interieurs toegepast. Er zijn een aantal soorten te onderscheiden, alhoewel het basisprincipe bij ieder type identiek is.

SOORTEN ROLGORDIJNEN

Rolgordijnen komen in heel wat maten en stoffen. Je kan ze combineren met overgordijnen, ze kunnen geplaatst worden aan kiepramen en indien gewenst kan je ook kiezen voor volledig verduisterende rolgordijnen. Een overzicht van de meest voorkomende rolgordijnen:

DE STANDAARD

Een standaard rolgordijn bestaat uit een roldoek die met behulp van twee montagevoetjes op- of in het kozijn wordt bevestigd. Eventueel kan er gebruik worden gemaakt van een extra geleidingsysteem zoals spandraden of aluminium geleiders. Dit rolgordijn kan zowel op een normaal vast raam of een kiepraam gemonteerd worden.

DUO ROLGORDIJNEN

Een duo rolgordijnen  bestaat uit twee lagen van verschillende transparantie. Je kunt deze lagen afzonderlijk van elkaar bewegen en over elkaar laten schuiven. Zo bepaal je hoeveel licht er uiteindelijk doorgelaten wordt. Met een duo rolgordijn heb je zelf controle over de lichtinval en behoud je een ruimtelijk effect.

CASSETTE ROLGORDIJNEN

Dit type rolgordijn kun je vergelijken met een screen waarin de roldoek netjes weggewerkt is in een cassette. Cassette rolgordijnen zijn wat luxer qua uitstraling dan standaard gordijnen omdat de doekrol netjes weggewerkt is in een omkasting (de cassette). Ze kunnen eventueel gecombineerd worden met geleideprofielen waarmee het doek netjes strak langs het raam geleid kan worden.

WELKE STOF KIEZEN?

De keuze aan rolgordijn stoffen is groot. Waar je het beste voor kiest, hangt af van de functie die het rolgordijn moet hebben. Is het rolgordijn vooral als decoratie bedoeld of om de inkijk te beperken, dan kun je overwegen om een transparante of semi-transparante stof te nemen. Wil je een rolgordijn dat het zonlicht goed tegen houdt, dan kies je het beste voor een verduisterende stof of een gemetalliseerde stof. Dit is een speciaal materiaal dat inkomend licht terug kan kaatsen. Hierdoor wordt het binnen minder snel warm. Gordijnen die voorzien zijn van deze soort stof zijn warmtewerend en hebben een lage licht- en warmtetransmissie. Moet het rolgordijn bestand zijn tegen vochtige omstandigheden? Kijk dan eens naar dergelijke gordijnen met een speciale vochtwerende coating.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php