Stoppen doorgeslagen: wat nu?

Heb jij geen stroom meer in een bepaald deel van je huis? Dan is de kans aanwezig dat er één of meerdere stoppen zijn doorgeslagen. Bijzonder vervelend, zeker wanneer je net staat te koken op je keramische of inductiekookplaat. Waarschijnlijk wil jij de stroom zo snel mogelijk weer terug hebben, zodat je verder kunt gaan waar je mee bezig was. Veel mensen weten echter niet hoe zij moeten handelen wanneer er stoppen zijn doorgeslagen. Hieronder volgen drie handig stappen, zodat jij precies weet wat je moet doen wanneer jouw stoppen zijn doorgeslagen.

1. Kijk in de meterkast
Om te bepalen waar het probleem zit, werp je allereerst een blik in de meterkast. Op het eerste gezicht lijkt een meterkast wat complex, maar een doorgeslagen stop is toch vrij snel waarneembaar. Bij een doorgeslagen stop is het draadje in de stop namelijk gesmolten. Dit is de oorzaak van een te grote hoeveelheid stroom die door de betreffende groep ging. Doordat de stoppen allemaal vlak naast elkaar zitten, zie je snel waar het probleem zit.

2. Stop vervangen
Heb je de doorgeslagen stop gevonden? Dan wordt het tijd om deze te vervangen. Voordat je begint met het vervangen van de betreffende stop(pen), schakel je altijd eerst de groep uit waar deze stop onder valt. Dit kan met de knop boven de betreffende zekering. Heb je de stroom uitgeschakeld? Draai dan de doorgeslagen stop los. Wanneer het metalen veertje uit de zekering gesprongen is, weet je dat de stop is doorgeslagen. Tot slot kun je de smeltzekering vervangen of een compleet nieuwe stop plaatsen en deze weer vastdraaien in de groepenkast.

3. Storing zoeken
Met het vervangen van een stop hoeft het probleem niet direct opgelost te zijn. Mogelijk slaat de stop wel direct weer door wanneer je deze vervangen hebt en de stroom weer inschakelt. In dat geval heb je waarschijnlijk te maken met een storing in één van de elektrische apparaten achter de groep in kwestie. Dit kun je zelf gemakkelijk achterhalen door de stekkers van de elektrische apparaten achter deze stop te verwijderen. Vervang de stop, schakel de stroom weer in en plug de stekkers vervolgens weer één voor één in. Valt de stroom weer uit zodra je de stekker van een bepaald apparaat in het stopcontact steekt? Dan is dit apparaat de boosdoener. Lukt het je niet om de storing te vinden? Schakel dan een elektricien in. Een Elektricien heeft een storing namelijk binnen de kortste keren gevonden en kan deze ook direct oplossen.

 

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php