Wat je moet weten over klimaatbeheersing

De meeste mensen denken bij het woord ‘klimaatbeheersing’ aan het buitenklimaat. Zij denken bijvoorbeeld aan de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan voor de natuur. Klimaatbeheersing is echter meer. Bij klimaatbeheersing draait het niet alleen om het buitenklimaat, maar ook om het binnenklimaat. Met binnenklimaat worden de omstandigheden in huizen en gebouwen bedoeld. Je kunt hierbij denken aan de temperatuur, windsnelheid en luchtvochtigheid. Hieronder lees je waarom een goed binnenklimaat belangrijk is en wat je hier zelf aan kunt doen.

Waarom een goed binnenklimaat belangrijk is

Er zijn twee belangrijke redenen waarom een goed binnenklimaat belangrijk is. De eerste reden is dat het zorgt voor een aangenaam verblijf. Je wilt natuurlijk niet dat je in de winter zit te rillen van de kou terwijl je op de bank zit. Daartegenover wil je het in de zomer niet extreem warm hebben wanneer je in bed ligt. De tweede reden is de gezondheid van jou en je huisgenoten. Wanneer het klimaat in huis niet goed is, kun je hier gezondheidsklachten van krijgen. Voorbeelden van gezondheidsklachten zijn hoofdpijn, slaapklachten, huidklachten en last van de longen. Het is daarom niet alleen belangrijk dat je binnenklimaat goed is voor een aangenaam verblijf, maar ook om gezondheidsklachten te voorkomen.

Zo zorg je voor een goed binnenklimaat

Het is duidelijk dat een goed binnenklimaat van belang is, maar wat kan er gedaan worden om het binnenklimaat te verbeteren? De juiste temperatuur in huis is een van de onderdelen van een goed binnenklimaat. In huis dient de temperatuur tussen de 19 en 22 graden Celsius te zijn. Dit betekent dat je in de warmere maanden het huis af dient te koelen met behulp van airconditioning bijvoorbeeld en in de koudere maanden het huis moet verwarmen. Het verwarmen van het huis kan op verschillende manieren. De meest gebruikte apparaten hiervoor zijn: CV ketel, thermostaat, boiler, vloerverwarming of een radiator.

De vochtigheidsgraad in huis dient tussen de 40 en 60 procent te zitten. Met een hygrometer is het mogelijk om de vochtigheidsgraad in huis te meten. Naast de temperatuur en vochtigheidsgraad in huis, is het ook belangrijk om te zorgen voor een goede ventilatie. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het huis te verluchten, maar nog beter is het ventileren van het huis gedurende de hele dag. Het ventileren van je huis kan bijvoorbeeld met mechanische ventilatie, badkamerventilatie, toiletventilatie en warmteterugwinning.

Installatie klimaatbeheersing apparaten

Het is belangrijk dat het installeren van de klimaatbeheersing apparaten goed gebeurt. Wanneer er bijvoorbeeld iets niet goed aangesloten zit, brengt dit gezondheidsrisico’s met zich mee. Koolmonoxidevergiftiging kan bijvoorbeeld ontstaan bij het verkeerd plaatsen van een CV ketel. Zorg er dan ook altijd voor dat deze apparaten geïnstalleerd worden door een expert op dit gebied. Ben je zelf geen expert? Huur dan een installateur in. Oostelbos Installatietechniek verkoopt apparaten inclusief installatie.

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php