Interieur Gids 2018 deel I: oosterse lampen

Handgemaakte lampen worden al sinds oudsher in het midden oosten gemaakt. Deze ambacht wordt door families van generatie op generatie doorgegeven. Vroeger werden dit soort lampen vooral voor hun lichtgevende en symbolische functie gemaakt, maar tegenwoordig gaan deze oosterse lampen als warme broodjes over de toonbank bij diverse winkels als decoratieve lampen.

 

De geschiedenis van de Fanos

 

De oosterse lamp heeft verschillende namen. Sommige van deze lampen worden verkocht onder de noemer Marokkaanse lamp en sommige worden Oosterse of Arabische lamp genoemd. De originele benaming van dit type lamp is; Fanos (ook wel Phanos, of Fanoos in sommige Egyptische dialecten). Deze term komt uit het Grieks en betekent letterlijk licht of lantaarn. Vroeger had de Fanos ook een symbolische betekenis, namelijk die van hoop en licht in de duisternis.

 

De decoratieve functie van de Oosterse lamp wordt vaak in verband gebracht met de ramadan, waar de lamp vroeger in Egypte werd gebruikt bij het verwelkomen van de heilige Al-Muizz Liddenillah tijdens de ramadan. De Oosterse lantaarns werden door de Egyptenaren gebrand wanneer Al-Muizz Liddenilah tijdens de Ramadan in Cairo aankwam. Tegenwoordig komen Oosterse lampen in alle moslimlanden, maar ook steeds meer in het Westen erg veel voor.

Top aankoop mei 2018: Ghalia oosterse lampen zoals Marokkaanse wandlampen

 

Oosterse lampen in modern interieur

 

De Marokkaanse lampen kunnen gebruikt worden voor het geven van licht, maar zijn vooral erg populair vanwege de looks van deze vorm van verlichting. Daarnaast gaat er een sfeer verhogende werking van deze lamp uit. Met de Oosterse lamp kun je zeer eenvoudig een romantische en knusse sfeer creƫren. Dit type lamp is verkrijgbaar met gewone elektrische verlichting, maar er zijn ook varianten, waarbij een kaars de lichtbron is van deze lamp.

Uitgelicht: grote open koperen oosterse plafonnieres

Het mooie aan dit type lamp, is dat door de buitenkant van de lamp het licht door verschillende figuren schijnt, wat zorgt voor mooie schaduwen op de muur. De combinatie van de mooie looks van de oosterse lamp in combinatie met de romantische en mysterieuze sfeer verhogende werking, zorgt ervoor dat deze lamp steeds vaker terug te vinden is in moderne woon interieurs, maar ook in restaurants en andere publieke gelegenheden.

 

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php