Je woning verkopen: een aantal tips

Als je bezig bent met verkoopplannen voor je woning of huis, is het goed om hier structuur in aan te brengen en de valkuilen te kennen. Een aantal aspecten uit de makelaarswereld komt soms in sneltreinvaart in jargon vorm voorbij en een foutje is zo gemaakt. Het vergelijken van verkoopmakelaars is om die reden ook essentieel, wil passende begeleiding op maat krijgen. Een andere weg is de weg van (volledige) zelfstandigheid, als je ervoor kiest om niets uit te besteden en het gehele verkoopproces zelf in goede banen wilt leiden. De meeste mensen kiezen er echter wél voor om met een makelaar te werken. Kijk dan wel naar diensten die voor jou relevant zijn en neem geen onnodige taken af die je ook zelf kunt regelen.

 

Onze tips voor het vinden van een goede makelaar

Tip 1: online vergelijken, gratis en snel!

Binnen een handomdraai een vier- of vijftal offertes van makelaars online in kaart brengen. Dat is de eerste tip, die we je graag geven. Door het simpelweg invoeren van je postcode krijg je van meerdere makelaars uit jouw buurt gratis offertes toegestuurd ter vergelijking, geheel vrijblijvend.

Tip 2: kies waar je voor betaalt

Het goed in kaart brengen welke taken je wilt uitbesteden kan je een hoop geld schelen. Kies voor maatwerk en neem niet diensten af, die je wellicht heel goed zelf zou kunnen doen. Ben je een goede onderhandelaar? Dan is het wellicht niet nodig om de makelaar in te zetten voor de onderhandelingsfase. Je kunt de makelaar bijvoorbeeld uitsluitend inschakelen voor het opstellen van de verkoopovereenkomst of bijvoorbeeld de indicatieve verkoopwaarde.

Tip 3: je woning op Funda

Een prominente online publicatie is essentieel. Je wilt je woning op Funda hebben. Vandaar is het raadzaam om een verkoopmakelaar te kiezen die aangesloten is bij de NVM (Nederlandse Vereniging voor Makelaars).

Tip 4: ken de courtages

De provisies of courtages die makelaars verdienen worden in procenten berekend. Hoe duurder je huis, hoe duurder de makelaar. Voordeel vandaag de dag, met de recordhoge huizenprijzen is dat makelaars enorm concurreren, wat resulteert in daling van de courtages. Ook hiervoor geldt: nauwkeurig vergelijken kan je veel geld besparen.

Tip 5: extra kosten in kleine lettertjes

Kijk goed naar de kleine lettertjes en de voorwaarden die náást de courtage prijzig kunnen uitpakken. Zo heb je te maken met de zogenaamde opstartkosten; een vast bedrag dat je moet betalen voordat de verkoopprocedure van start gaat. Hiernaast is het goed om te weten wat de bijkomende kosten zijn indien je besluit over te stappen naar een andere makelaar.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php