Welke bedbodem is de beste keuze?

Het kiezen van een nieuwe bedbodem is een lastige klus. Er is veel keus en dan kan het best lastig zijn om de beste bodem voor jouw bed te vinden. We helpen je graag een stukje op weg!

 

Veruit de meest voorkomende bedbodems zijn de lattenbodem en de spiraalbodem. Maar wat is nu precies het verschil? En welke past dan het beste bij jou?

Lattenbodem

De meest gebruikte bodem is de lattenbodem. Dat is ook niet zo gek want dit is een prima bodem met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Je kan een vlakke bodem kiezen maar wanneer je graag je hoofd- en/of voeteneinde omhoog wilt zetten bestaan er ook verstelbare bodems. Bij de laatste kan je kiezen tussen handmatige of elektrische verstelbaarheid.

Een nadeel van een lattenbodem is dat hij wat minder lang meegaat, gemiddeld 10 jaar.

Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een lattenbodem?

Het aantal latten: dit moeten er minimaal 28 zijn maar hier geldt de regel “hoe meer hoe beter”. De latten zorgen namelijk voor een goede verdeling van het gewicht.

De belastbaarheid: meestal is een lattenbodem belastbaar tot 120 of 130 kg

Veerkracht: dit wordt beïnvloed door de manier waarop de latten op de bodem zijn bevestigd. Latex lattenhouders zorgen voor meer veerkracht. Wanneer de latten overhangend zijn bevestigd heb je de meeste veerkracht.

Ondersteuning: bij veel bodems zitten kunststof kappen die je naar wens kunt instellen voor extra ondersteuning. Ook bestaan er lattenbodems met extra middenversteviging.

Spiraalbodem

Een spiraalbodem is gemaakt van een vlechtwerk van metaaldraden. Deze draden zijn dwarsgespannen om het risico op doorhangen te minimaliseren. Er zijn 3 grote voordelen aan het gebruik van een spiraalbodem namelijk:

  • Zeer sterke bedbodem
  • Geeft goede ventilatie
  • Gaat lang mee (gemiddeld 20 jaar)

 

Gebruikers van 2 spiraalbodems op een tweepersoonsbed ervaren de harde balk in het midden soms als een nadeel. Deze balk ontstaat door het frame waarin het vlechtwerk is bevestigd.

 

Let op: een spiraalbodem geeft van zichzelf geen extra ligcomfort of ondersteuning. Daarom is deze bodem het meest geschikt voor matrassen die een goede tegendruk geven. Koudschuim-, traagschuim- en pocketveringmatrassen passen hier het beste bij.  

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php