Wat kost een kuub hout?

De prijzen van haardhout kunnen sterk variëren. Dit komt omdat er allerlei aspecten een rol spelen die van invloed zijn op de prijs. Je kunt er voor kiezen om hout op de kop te tikken bij een bouwmarkt of tankstation, maar het is beter om hout te halen bij een gespecialiseerde houtleverancier. Hoe beter het hout, des te mooier het vuurbeeld. Naast de invloed op de kwaliteit van het vuurbeeld, is kwalitatief hout ook beter voor het milieu en jouw gezondheid. Wat de kosten zijn van kwalitatief hout? Dat lees je hieronder.

Wat is een kuub hout?

Houtleveranciers spreken altijd over een kuub haardhout. Dit is 1m3 aan hout. Houtleveranciers bieden een kuub hout vaak op twee verschillende manieren aan, namelijk los gestort of gestapeld. Hierbij wordt dus alleen onderscheid gemaakt in de manier waarop het haardhout wordt geleverd en niet in de kwaliteit van het hout.

Verschil losgestort en gestapeld hout

Bij gestapeld hout wordt hout op een efficiënte manier ingericht op een pallet. Op deze manier worden er zo veel mogelijk houtblokken in een ruimte van 1 m3 geplaatst. Bij een los gestort kuub hout, worden houtblokken, zonder na te denken over efficiency, in een bigbag, aanhanger of een stalen kooi gegooid. Kortweg heb je circa twee keer zo veel hout, wanneer je kiest voor gestapeld hout in vergelijking met los gestort hout. Uiteraard zorgt dit voor een groot verschil in prijs.

Houtsoort

Ook de houtsoort speelt een grote rol in de prijs. Zo is zwaarder hout, zoals essenhout, aanzienlijk duurder dan zacht elzenhout. Essenhout wordt in Nederland gezien als het beste houtsoort voor jouw houtkachel (https://www.haardenexpert.nl/houtkachels).

De eindprijs

In onderstaande tabel staan de gemiddelde prijzen per m3 van haardhout in diverse varianten. Zo is er gekeken naar nat hout en droog hout. Daarnaast is er onderscheid gemaakt in los gestort haardhout en gestapeld haardhout.

Houtsoort Gemiddelde prijs per m3
Nat losgestort haardhout € 50,-
Droog losgestort haardhout € 90,-
Droog gestapeld haardhout € 200,-

 

Kortom, de prijzen van de verschillende varianten haardhout en de manier waarop het geleverd wordt, liggen ver uit elkaar. Zoals al eerder benoemd, heeft de kwaliteit van het hout invloed op het vuurbeeld. Onder kwalitatief hout verstaan we onder andere hout dat een vochtpercentage heeft van minder dan twintig procent. Nat haardhout wordt niet goed verbrand, waardoor er teer- en roetresten ontstaan. Dit is niet alleen slecht voor uw gezondheid, maar ook voor het zicht op de spelende vlammen en het milieu. We raden het daarom af om haardhout te kopen bij bouwmarkten en andere plekken waar men zich geen specialist kan noemen. Kies je voor nat haardhout, dan raden we aan om het hout circa 1 à 2 jaar lang te drogen, zodat het vochtpercentage lager ligt dan 20% wanneer je het hout gaat verbranden.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

css.php